Πόσο νωρίτερα πρέπει να γίνει η αναγγελία του γάμου μου;

Συχνά ακούμε αυτή την ερώτηση από πελάτες, αλλά διαβάζουμε και διάφορα στο ίντερνετ. Αυτό που θα σας πούμε εδώ, είναι αυτό που ο νόμος ορίζει, αλλά και από την εμπειρία μας σχετικά με το γιατί ακούτε διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Έτσι, βάση του νόμου 1250 του Αστικού Κώδικα, αναφέρετε ρητά ότι ο γάμος θα πρέπει να γίνει εντός 6 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να τελέσουμε τον γάμο την ίδια μέρα με την δημοσίευση, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, διαφορετικά θα πρέπει να επαναληφθεί η δημοσίευση. Βλέπε άρθρο 1369 του αστικού κώδικα.

-Γιατί ακούμε ή διαβάζουμε λοιπόν τόσες διαφορετικές απόψεις για αυτό το θέμα;

Αν και ψάξαμε αρκετά το θέμα και με νομικούς, τελικά αυτή η απαίτηση των 3ον μηνών έως 15 ημερών δεν προκύπτει να βασίζετε σε κάποιο νόμο. Πιθανόν βασίζετε σε κάποιο άτυπο εσωτερικό κανονισμό που έχει να κάνει με την οργάνωση του εκάστοτε δήμου ή της ενορίας που θα τελέσουν τον γάμο.

Για να γλιτώσετε λοιπόν ταλαιπωρία και καθυστέρηση σχετικά με τις διαδικασίες, καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε την οδηγία που θα μας δώσει ο αρμόδιος για την περίπτωση του κάθε ενός, υπάλληλος ή ιερέας.